2021-02-23 15:00:56• hírek • Bede Emőke

Szatmár megyében még nem jelent meg a brit koronavírus-variáns

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A brit koronavírus-variáns az ország megyéinek felében már jelen van, és nagy valószínűséggel hamarosan az egész országban szétterjed majd – figyelmeztet az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP).

Az INSP adatai szerint az ország területén eddig 136 brit variással történő fertőzést igazoltak:  Argeș (2), Bukarest (80), Bihar (1), Brăila (1), Botoșani (4), Krassó-Szörény (2), Kolozs (9), Konstanca (1), Kovászna (1), Galați (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunyad (1), Ilfov (5), Maros (1), Prahova (1), Suceava (5), Temes (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1). „A tény, hogy az ország megyéinek felében már bizonyosságot nyert a B.1.1.7 variáns jelenléte, széleskörű elterjedésre utal, és valószínűleg a közeljövőben az egész országot lefedi majd” – áll a közegészségügyi intézet tájékoztatásában.


 


A legtöbb esetet a 45-54 éves korosztályban regisztrálták

Az INSP adatai szerint az esetek túlnyomó többségében (95,6 százalék) a fertőzöttek életkora magasabb volt, mint 25 év, a legtöbb esetet pedig a 45-54 évesek között regisztrálták. A variáns jelenlétét ugyanakkor két, 1 éven aluli gyereknél is kimutatták, viszont mindkét csecsemő családjában gócpont alakult ki. A nemek és korok szerinti megoszlás alapján a férfiak körében az 55-64 év közöttiek között mutatták ki a legtöbb fertőzést, a nők esetében pedig a 25-34 évesek között.


A megyei közegészségügyi igazgatóságok az általuk lefolytatott járványügyi vizsgálatok során 77 esetben (57 százalék)semmilyen kapcsolatot nem mutattak ki, az Egyesült Királyságban tett látogatásról pedig csak 5 esetben van szó. Az egészségügyi személyzet körében eddig egy fertőzést igazoltak, az asszisztens vélhetően a munkahelyén, egy kórházban kapta meg a kórokozó brit variánsát. Két esetben a családon belül történt a fertőzés, további két ügyben azonban nem sikerült információkhoz jutni, ugyanis egyikük megtagadta az együttműködést, a másikat pedig nem sikerült telefonon elérni.


Az INSP konklúzióként megállapítja, hogy az esetek többsége között nem mutatható ki összefüggés, azt jelenti, hogy a B.1.1.7 variáns már intenzív „térhódításba” kezdett.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: